“De ware ontdekkingsreis ligt niet in het zoeken naar nieuwe landschappen, maar in het hebben van nieuwe ogen’. Marcel Proust

Marloes Meijburg speurt naar het liefst onberoerde gebieden. Gebieden met een kwaliteit die hier ten lande lastig vindbaar is. In ons nederig land is elke vierkante meter wel eens omgespit of anderszins bewerkt geweest. Zelfs de natuur wordt goed onderhouden of anders met zorg in ‘authentieke’ staat teruggebracht. Toch zijn er plekken te vinden waar niemand zich om lijkt te bekommeren. Verwilderend land op incourante plekken; schijnbaar vergeten stukjes land.

IMG_2963
Zonder titel, punische was en inkt op linnen, 110 x 180 cm, 2016

Dit speuren naar deze verlaten gebieden is er om een wereld te kunnen ervaren waar de dingen hun loop hebben. Plekken om je nietig te voelen; ook plekken om juist verbondenheid te ervaren. Hier is alles wat het is. In deze uitgestrektheid valt ons menselijk ‘moeten’ en ons streven naar ‘meer’ zachtjes van zijn voetstuk. Marloes Meijburg kijkt, ziet en beleeft dit landschap; zij dwaalt en ondergaat. Deze ervaring komt terug als zij de plekken van haar verbeelding schildert. Dan wedijveren zon en schaduw, groei en verval, het hemelgewelf en de aarde; uit ervaringen ontstaan nieuwe beelden.

Zoals de landschappen zijn ook de technieken waarmee Meijburg deze schildert ogenschijnlijk bijna vergeten; caseïne, Punische was, lijmverf en tempera. Door deze technieken te combineren kan de verf met zichzelf op de loop gaan en onverwachte wendingen nemen.

IMG_20161029_154627
Zonder titel, caseïne en olieverf  op doek, 25 x 50 cm , 2017

Met een subtiel, schraal kleurgebruik ontstaat een ruimte. Een ruimte die niet gevormd wordt door flitsende perspectieven maar door, laag over laag, een imaginaire ruimte te scheppen. Deze plekken en landschappen veranderen in het licht en nemen je mee. Jij kunt turen, je laten overdonderen, er in opgaan; de tijd verandert. Meijburg meets Proust; zo komen zoeken, kijken en tijd samen. Niet in het telkens najagen van nieuwe uitzichten vind je nieuwe perspectieven, maar in het oefenen van je ogen.

Marloes Meijburg zoekt en vindt haar landschappen en laat ons met andere ogen kijken.

Le véritable voyage de découverte ne consiste pas à chercher des nouveaux paysages, mais à avoir de nouveaux yeux. En zo is het.

IMG_20170222_163055kopie
Zonder titel, caseïne en olieverf  op doek, 50 x110 cm , 2017